7.7.07

ΥΠΟ -ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (…και όχι μόνο!!)

ΥΠΟ -ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (…και όχι μόνο!!)

Είμαστε μια ομάδα γυναικών με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.. Για την περίφημη ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ τον τελευταίο καιρό ακούσαμε πολλά, προβληματιστήκαμε σοβαρά, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί ένας ενεργός και συνειδητός πολίτης, όπως νοιώθουμε εμείς. Τι μας έμεινε μετά από όλα αυτά; Μια γεύση πικρή αρχικά, που στην πορεία έγινε θυμός:

- Θυμώνουμε για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό των ιθυνόντων που για μια ακόμα φορά θριαμβεύει και μάλιστα όταν πρόκειται για μελέτες τόσο μεγάλων έργων. Χωρίς ενημέρωση των πολιτών στους οποίους απευθύνονται («Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα!»)

- Θυμώνουμε για την ανυπαρξία της κοινής λογικής που παρακάμπτει απλούς, οικονομικούς, εναλλακτικούς, φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος και είναι απορίας άξιον «γιατί;» Γιατί οι «πεφωτισμένοι» μελετητές δεν ασχολήθηκαν με το οξύτατο πρόβλημα του παρκαρίσματος, με τη λύση του τράμ, με την περαιτέρω αξιοποίηση των Μ.Μ.Μ., με τη θαλάσσια συγκοινωνία («επί» και όχι «υπό» τη θάλασσα), με τον περιορισμό

- μέσω αντικινήτρων- της χρήσης ου Ι.Χ.! Ποιος θα απαντήσει;

- Θυμώνουμε για την έλλειψη σεβασμού των τεχνοκρατών προς το περιβάλλον και την όψη της πόλης που αγαπάμε, που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και που δυστυχώς εδώ και 35 χρόνια βλέπουμε καθημερινά να τραυματίζεται ανεπανόρθωτα και να αλλάζει όψη. Είναι εγκληματικό να γκρεμιστούν κτίρια μνήμης, να καρατομηθούν πολύχρονα δέντρα, να ισοπεδωθούν πάρκα από τα ελάχιστα που διαθέτουμε, να διαταραχθεί ανεπανόρθωτα ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που ήδη ψυχορραγεί, να φορτωθεί και άλλο τσιμέντο μια πόλη που ήδη είναι τελευταία σε πράσινο στην Ευρώπη, να αλλοιωθεί βάναυσα, με βεβιασμένα και πολυδάπανα «λίφτινγκ» η φυσιογνωμία της. Και όλα αυτά γιατί; Για να δοθεί «διέξοδος» στην κίνηση περισσότερων αυτοκινήτων!

Ε, λοιπόν, κύριοι ΟΧΙ ! Σαν πολίτες που πονάμε αυτή την πόλη και νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, διαμαρτυρόμαστε με τη μικρή σε έκταση αλλά μεγάλη σε ένταση φωνή μας και λέμε ΟΧΙ στους εντυπωσιασμούς με έργα που χαρακτηρίζονται μεγάλα μόνο από άποψη σπατάλης, ταλαιπωρίας και καταστροφής, που όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα αλλά δημιουργούν νέα και σοβαρότερα!

Η Θεσσαλονίκη μας πρέπει να παραμείνει μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: