24.1.08

Αρχαιολογικό Μουσείο


Επισκεπτόμαστε,μετά ξεναγήσεως, στις 24 Φεβρουαρίου,12-2,το Μουσείο. Θα έρθετε; Ραντεβού, δώδεκα παρά τέταρτο εκεί.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση,

το Υπουργείο Πολιτισμού, η διευθύντρια και το προσωπικό του μουσείου

ανακοινώνουν ότι

το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό στις νέες μόνιμες εκθέσεις του.

Μετά από μία μακρά περίοδο εργασιών, απαραίτητων για την αναδιοργάνωση των χώρων έκθεσης, αποθήκευσης, συντήρησης και διοίκησης, το μουσείο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό.
Στο διάστημα αυτό, εκτός από την κτιριακή επέκταση ολοκληρώθηκε και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο μέρος της προσπάθειάς μας: σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η επανέκθεση των συλλογών του μουσείου με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.
Πρόθεσή μας είναι να φωτίσουμε όψεις της πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα: από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, τους πρώτους, δηλαδή, χριστιανικούς αιώνες.
Επιδιώξαμε η μουσειακή αυτή παρουσίαση να είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, αναπαριστώντας, όσο μας το επιτρέπουν τα ευρήματα και η επιστημονική έρευνα, τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έδρασαν κάποτε σ' αυτόν τον τόπο. Πώς ντύνονταν; Τι τρώγαν; Πώς ταξίδευαν; Πους θεούς λάτρευαν; Πώς μνημονεύαν τους νεκρούς τους; Πώς οργανώνονταν κοινωνικά και πολιτικά; Με ποιους επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν αντικείμενα και ιδέες;
Για την αναπαράσταση αυτή του παρελθόντος, εμπνευσμένη εν πολλοίς από τα διδάγματα της σύγχρονης μουσειολογίας, εργάστηκε μία πολυπληθής ομάδα επιστημόνων, τεχνιτών, και διοικητικών υπαλλήλων. Το αποτέλεσμα είναι ο καρπός μιας μακρόχρονης και κοπιαστικής συλλογικής δουλειάς και ελπίζουμε πως θα κριθεί αντάξιο των προσδοκιών ενός ευρύτερου κοινού.
Σας καλούμε λοιπόν να επισκεφθείτε το μουσείο. Να αφουγκραστείτε τις ιστορίες που έχει να σας αφηγηθεί, να δείτε και να ακούσετε πώς τα αντικείμενα «γράφουν» ιστορία. Κι ακόμα, ελάτε να ζήσετε και να απολαύσετε όσα ένα σύγχρονο μουσείο μπορεί να προσφέρει: εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού, εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Το μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος πολιτισμού και μάθησης, ανοιχτός σε όλους.

http://www.amth.gr/gr/newexhibitions.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: