7.3.09

Η παρέμβαση της "διεξόδου" στο δημ.συμβούλιο για την παραλία Αρετσού








Οι πολίτες της Καλαμαριάς αγωνίστηκαν και αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια μέσα από συλλόγους, επιτροπές, κινήματα και πρωτοβουλίες Αγωνίζονται για την προστασία των ελάχιστων πια ελεύθερων αδόμητων χώρων, της κορεσμένης και πυκνοδομημένης πόλης τους, αγωνίζονται για την προστασία ιστορικών τόπων που αποτελούν σημείο αναφοράς της συλλογικής μνήμης αυτής της πόλης, αγωνίζονται για την ανάκτηση του κοινού χώρου ως χώρου συνεύρεσης και κοινής δράσης.

Αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια συλλογικοί αγώνες που καταγράφονται πια στην ιστορία αυτού του τόπου από δυνάμεις που έχουν έναν ουσιώδη ειδοποιό χαρακτήρα. Αυτόν της βιωματικής σχέσης με τα προβλήματα της πόλης. Μία βιωματική σχέση που έχει απωλέσει, φοβόμαστε η δημοτική αρχή της πόλης μας.






Η πρόσφατη ιστορία της πόλης μας, λοιπόν καταγράφει διεκδικήσεις και επιτυχίες των αγώνων των πολιτών , οι οποίες δεν έχουν αναγνωρισθεί ούτε σε ρητορικό επίπεδο από τους διοικούντες. Η Δημοτική αρχή σύρθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων υιοθετώντας τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και την δράση των πολιτών, εγκαταλείποντας την αδράνεια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Επέδειξε και επιδεικνύει ακόμα και σήμερα μία φοβική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αυτοοργάνωσης και διεκδίκησης των πολιτών.

Τον τρόπο λοιπόν με τον οποίο αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή το ρόλο της και τη λειτουργίας της ως θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον έχει προσδιορίσει όλα αυτά τα χρόνια Η άσκηση της εξουσίας γίνεται με έναν συγκεντρωτικό τρόπο , απουσιάζει, από κάθε επίπεδο, οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαβούλευσης, οποιαδήποτε συμμετοχική διαδικασία που θα μπορούσε να αναδείξει το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πραγματικό θεσμό της λαϊκής εξουσίας.







Ερχόμαστε λοιπόν στο σημερινό κάλεσμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μία σημαντική στιγμή ανάπτυξης της συλλογικής ευθύνης και της συλλογικής δράσης, συσπείρωσης της τοπικής κοινωνίας, αν είχατε καταφέρει να μας πείσετε ότι δεν αποτελεί μία ευκαιριακή, συγκυριακή, προς χάριν εντυπωσιασμού, επίκληση, στην ευαισθησία των πολιτών για την παραλία και τους ελεύθερους χώρους αυτής της πόλης.

Η πρόσφατη όμως ίδρυση μίας ανώνυμης εταιρείας η οποία θα δραστηριοποιείται και θα διαχειρίζεται τους δημοτικούς χώρους, για τους οποίους κληθήκαμε σήμερα να συζητήσουμε, επιβεβαιώνει και ενισχύει την επιφύλαξή μας για τη πραγματική βούληση της δημοτικής αρχής.

Οι συλλογικότητες των πολιτών επί χρόνια καταδικάζουν τον αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την παραλία και την βαθμιαία υποβάθμιση της που συντελέστηκε καθώς μετατράπηκε σε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, με ανταποδοτικούς όρους για τους πολίτες. Σε απάντηση λοιπόν της διεκδίκησης, των πολιτών για μια δημόσια χρήση της παραλίας, ιδρύετε μία ανώνυμη εταιρεία, στην ουσία μία κερκόπορτα για την εισδοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και συμφερόντων στην διαχείριση πολύτιμων και ζωτικών χώρων του τόπου μας.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος της πόλης μας, ουραγός και παρατηρητής επί της ουσίας των αγώνων, δεν ζήτησε την συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών, δεν επεδίωξε την ευρύτερη συναίνεση για ένα συλλογικό όραμα για την παραλία.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, με την ενδόμυχη ελπίδα να πάρουμε έστω και σήμερα ικανοποιητικές απαντήσεις. Για ποιά παραλία μας καλείτε να αγωνιστούμε, ποιό είναι το όραμά σας για το μέλλον αυτής της παραλίας, θα δεχτείτε να το συνδιαμορφώσετε με τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της σημερινής συνεύρεσης;

Από τη σημερινή εισήγηση του Δημάρχου φαίνεται ότι και την επόμενη ημέρα θα απουσιάζουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες. Προτείνατε διαπαραταξιακή επιτροπή, δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία βουλευτών. Όσο για τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους, αυτούς που καλέσετε σήμερα εδώ, τους χρειάζεστε και τους χρησιμοποιείτε για τη μαζικότητα μιας πορείας και μόνο; Αναρωτιόμαστε.

Η «Διέξοδος» θα συμμετέχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, σε μία πραγματική δημόσια κοινωνική διαβούλευση για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την παραλία, με ελάχιστα προαπαιτούμενα τη διασφάλιση της:

1. Αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Να περιέλθει όλη η παραλιακή ζώνη στην ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμαριάς

2. Δημόσιας και ελεύθερης χρήσης, για τους πολίτες όλης της παραλιακής ζώνης και του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

3. Χαρακτηρισμού της παραλιακής ζώνης ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού τόπου για την αποφυγή κάθε μορφής δόμησης

4. Αλλαγής της χρήσης του REMMEZZO και απόδοση του χώρου στη νεολαία ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος δράσης της.

Έχετε ως Δημοτική Αρχή το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη της τελικής απόφασης, αλλά εμείς διεκδικούμε και καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας για τη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της πόλης σε μία επιτροπή διεκδίκησης.

Eλένη Παπαθεοδοσίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: