17.4.07



ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ

Ως διατηρητέα έκρινε 15 κτίρια που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου Κόδρα με απόφασή της η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων σε συνεδρίασή της στις 26-1-2007, εκ των οποίων τα 4 χαρακτηρίστηκαν στο σύνολό τους και τα 11 μόνο ως κελύφη δηλαδή ως προς το εξωτερικό τους. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει ακόμα περισσότερο τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του στρατοπέδου Κόδρα μετά την κήρυξή του ως χώρου αστικού πρασίνου και ιστορικού τόπου.


Ο αγώνας για την διάσωση των κτιρίων αυτών ξεκίνησε με την από 7-11-2003 αίτησή του «Συλλόγου Κατιρλιωτών Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος» προς την ανωτέρω υπηρεσία, οπότε και στις 21-3-2005 συζητήθηκε το ζήτημα στο Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Την πρόταση του Συλλόγου υποστήριξαν στο Συμβούλιο ο καταξιωμένος τ. Δήμαρχος Καλαμαριάς Μενέλαος Αλεξιάδης, ο οποίος πριν 43 χρόνια είχε οραματιστεί το στρατόπεδο Κόδρα ως μητροπολικό πάρκο και για το λόγο αυτό είχε προχωρήσει στο χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστου χώρου αστικού πρασίνου, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσάκος, του οποίου ο προσωπικός δεσμός με τον χώρο μετρά πάνω από 50 χρόνια και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Ηρακλής Μαστρογιαννάκης.


Η αίτηση του Συλλόγου έγινε ομόφωνα δεκτή από το Συμβούλιο και κατόπιν αυτού εκδόθηκε από τον τ. Υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΝ/43639/1141/26-6-2005 Υπουργική Απόφαση, με την οποία χαρακτηριζόταν ως «ιστορικός» ο χώρος του Στρατοπέδου Κόδρα. Μετά την ανωτέρω απόφαση, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων διενήργησε μελέτη αξιολόγησής των κτισμάτων, προκειμένου να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό τους, πράγμα το οποίο έπραξε μετά από αυτοψία, που διενήργησε στους χώρους του στρατοπέδου με επικεφαλής τον Γεν . Γραμματέα του ΥΠ. ΠΟ Χρήστο Ζαχόπουλο.


Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί η εκκωφαντική σιωπή και η παντελής απουσία του Δήμου Καλαμαριάς, από την όλη διαδικασία χαρακτηρισμού των κτιρίων, που όπως είναι ευνόητο συμβάλει στην διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και της ιστορικής μνήμης των κατοίκων της Καλαμαριάς. Κι όμως, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Σαρηγιάννης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29-1-2007 προέβη σε έντονη διαμαρτυρία, διότι το Συμβούλιο δεν κήρυξε διατηρητέα όλα τα κτίσματα του στρατοπέδου. Τι να πει κανείς!O tempora, o mores !!


Στρατής Μαυραγάνης



Δεν υπάρχουν σχόλια: