17.4.07

GRAFFITI

Wall and Piece (ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Επιτέλους, βρήκα δώρο για τον μεγάλο μου γιο που κάθε φορά με δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλους. Το ξετυλίγω στο σπίτι για να γράψω αφιέρωση. Το ξεφυλλίζω· δεν μπορώ να το αφήσω απ’ τα χέρια μου και στο τέλος το διαβάζω όλο. Η διάθεσή μου άλλαξε αυτόματα· πόση δύναμη κρύβει ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, λεζάντες, σκόρπιες λέξεις, ενδιαφέρουσες απόψεις και γεγονότα ιστορικά, δοσμένα από την πένα, ή μάλλον από το σπρέυ ενός νέου καλλιτέχνη, του BANSKY.

Ποιος είπε ότι οι νέοι σήμερα είναι αδιάφοροι, απολίτικοι, συντηρητικοί, αλήτες, βίαιοι κτλ.;

Μα φυσικά όλοι εμείς που φτιάξαμε αυτή την παιδεία, αυτή την πολιτική, αυτά τα Μ.Μ.Ε. και γενικά αυτή την κοινωνία, που σκοπό έχει ν’ αποβλακώσει, να αποπροσανατολίσει, να αποδυναμώσει τη νέα γενιά, μιας και μόνο αυτή έχει τα προσόντα να γκρεμίσει το φριχτό μας οικοδόμημα που στηρίζει τη «νέα τάξη πραγμάτων» και συντηρεί τα διάφορα κέντρα εξουσίας. Ακόμα και κάποιοι από μας που υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, δεν δεχόμαστε εύκολα διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης και αμφισβήτησης πέρα από τους καθιερωμένους. Κι όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους που δεν ακολουθούν την πεπατημένη, ν’ ανοίγουν δικούς τους δρόμους, όπως ο BANSKY, να βγάζουν τη γλώσσα τους στον απάνθρωπο, σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και σε καθετί οργανωμένο που περιορίζει τη φαντασία και καλουπώνει τη σκέψη, τότε νιώθουμε αμήχανα και καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς που προανέφερα: αλήτες, βάνδαλοι κτλ.

Ο Banksy, ένας απ’ αυτούς τους «βάνδαλους», παρεμβάλλει στην αισθητική μας με τα ευφυή, καυστικά του graffiti, που, όπως λέει ο ίδιος, είναι το εντιμότερο είδος τέχνης. «Τα graffiti δεν απευθύνονται στην ελίτ ούτε παραπλανούν, εκτίθενται σε μερικούς απ’ τους καλύτερους τοίχους της πόλης και κανείς δεν ξενερώνει με την τιμή του εισιτηρίου».

Στο βιβλίο, εκτός από φωτογραφίες της δουλειάς του, γράφει και τις απόψεις του για τις διαφημίσεις, την αστυνομία, το Παλαιστινιακό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Εβραίων, το καθεστώς Τσαουσέσκου, την οικολογία. Η δράση του δεν περιορίζεται στο Λονδίνο, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Διαβάζοντας τ’ ανατρεπτικά σχόλια του Bansky για ελευθερία και δικαιοσύνη, διαπιστώνουμε με χαρά ότι και φαντασία υπάρχει και χιούμορ και πνευματικότητα και επαναστατικότητα και αισθητική και ερωτισμός. Όλα τα στοιχεία δηλαδή που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος και στο ζωικό βασίλειο, όπως λέει ο Τομ Ρόμπινς σ’ ένα βιβλίο του. Μπορεί αριθμητικά να είναι λίγοι οι άνθρωποι που συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία, η δυναμική τους όμως είναι μεγάλη.

Διαβάστε τον! Θα σας φτιάξει το κέφι γιατί θα σας αποδείξει ότι υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί!

Λένα Δουκίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: