16.4.07

Σχεδιάζοντας τη ζωή που θα θέλαμε να κάνουμε.

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ έλεγε ότι στον αιώνα μας ανακαλύφθηκαν όλα αυτά αλλά όχι το πώς να ζούμε!

Και να φανταστείτε ότι στην εποχή του οι άνθρωποι δούλευαν οκτώ ώρες (κι όχι δώδεκα), διασκέδαζαν με τους φίλους τους (ναι, αυτούς που έχετε να δείτε μια δεκαετία) και έκαναν διακοπές έναν ολόκληρο μήνα (απίστευτο κι όμως αληθινό!).

Σήμερα περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας σχεδιάζοντας τη ζωή που θα θέλαμε να κάνουμε.

Προγραμματίζουμε να γυρίσουμε τον κόσμο, να αποκτήσουμε το εξοχικό και να μάθουμε επιτέλους να ζωγραφίζουμε όταν δεν θα μπορούμε πια να το κάνουμε.

Ο Γκαίτε έλεγε ότι είναι ο τρόπος της φύσης για να μη γίνονται όλα μονομιάς.

Και είχε απίστευτο δίκιο, αφού η δουλειά μπορεί να περιμένει, αλλά η ζωή όχι.

Καλύτερα λοιπόν να να καθυστερήσετε τις φωτοτυπίες για το φάκελο του πελάτη παρά να προσπεράσετε μια συνάντηση στο διάδρομο με έναν συνάδελφο και μια καλή κουβέντα.

Ακολουθήστε τον κανόνα "λίγα και καλά". Στην αρχή μπορεί να υποστείτε ένα...πολιτισμικό σοκ (αφού όλοι είμαστε εκπαιδευμένοι να βγάζουμε περισσότερη δουλειά μπορούμε σε λιγότερο χρόνο), αλλά στην πορεία θα ανακαλύψετε τρόπους να απολαμβάνετε αυτά τα μικρά διαλείμματα ανάμεσα στον πανικό της ημέρας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι μόνο για τα...μικρά.

Στην πραγματικότητα όμως όλοι κρύβουμε έναν σούπερμαν , που συνήθως βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο.

Βρείτε ένα πράγμα στο οποίο είστε καλοί και ακολουθήστε το. Μπορεί να μην πετύχετε αμέσως το όνειρό σας, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, Άλλωστε όλοι χρειαζόμαστε έναν ήρωα. Γίνετε λοιπόν ο ήρωας του εαυτού σας!

Ο Τζορτζ Μπέρναντ Σο έλεγε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να καταναλώνουμε ευτυχία αν δεν την παράγουμε .

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να "φτιάξουμε" την ευτυχία: κοιτώντας τον ήλιο το πρωί, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των παιδιών στο πάρκο, απολαμβάνοντας τα λίγα λεπτά που ψήνουμε τον καφέ στην κουζίνα της δουλειάς, μιλώντας με τους φίλους μας για την χαρά της προηγούμενης μέρας......Η ευτυχία βρίσκεται στο τώρα.

Μια έρευνα του Business Week ανέφερε ότι ένας σαραντάρης έχει 2% δημιουργικότητα. Το υπόλοιπο 98% το έχασε στους δαιδαλώδεις "διαδρόμους" της καθημερινότητάς του. Ο εχθρός της δημιουργικότητας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Όταν ήμασταν παιδιά ψάχναμε τρόπους για να βάλουμε γκολ στην αντίπαλη ομάδα, να το σκάσουμε από το σπίτι για ένα παιχνίδι με τους φίλους, να φάμε το γλυκό χωρίς η μαμά μας να αντιληφθεί το παραμικρό.

Μεγαλώνοντας, η δημιουργικότητά μας εξαντλείται στο να προσπαθούμε να κλείσουμε τις διάφορες ακάλυπτες "επιταγές" μας.

Ξαναβρείτε τον αυθορμητισμό σας, πάρτε ρίσκα, τολμήστε κάτι διαφορετικό και, το κυριότερο, κάντε και...καμιά βλακεία! Τα λάθη μας είναι οι πιο πολύτιμοι οδηγοί στη ζωή μας.

Ξαναβρείτε το παιδί που κρύβετε μέσα σας, κάντε του τα χατίρια και βρείτε τρόπους να πλησιάσετε στο "δρόμο" σας.

...Όταν ένας μαθητής του ζεν ρώτησε τον δάσκαλό του τι είναι "ζεν", εκείνος απάντησε:

""Ζεν" είναι να σφουγγαρίζεις δάπεδα όταν σφουγγαρίζεις δάπεδα,

να τρως όταν τρως,

να κοιμάσαι όταν κοιμάσαι."

Όταν ο μαθητής ρώτησε αν είναι τόσο απλό, ο δάσκαλος απάντησε:

"Φυσικά, αλλά λίγοι το κάνουν" Οι πιο πολλοί σκεφτόμαστε το πριν ή το μετά, αλλά ποτέ το τώρα. Το μόνο όμως που έχουμε είναι το τώρα και περνάει πολύ γρήγορα για να το χάσουμε.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι:

το 40% της ανησυχίας μας είναι για γεγονότα που δεν πρόκειται να συμβούν,

το 30% για γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί,

το 22% για ασήμαντα γεγονότα,

το 4% για γεγονότα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και...το υπόλοιπο

4% για πράγματα που περνάνε από το χέρι μας.

Το 96% της ενέργειάς μας καθημερινά πάει χαμένο!

Το σίγουρο είναι ότι, όταν κάτι είναι να πάει στραβά, δεν μπορεί τίποτα να το εμποδίσει (ο διάσημο νόμος του Μέρφι), άρα το θέμα δεν είναι να αποκλείσετε όλα τα εμπόδια στη ζωή αλλά να βρείτε ένα δημιουργικό τρόπο να τα προσπεράσετε (χωρίς θύματα, εννοείται!). Άλλωστε οι ανησυχίες σας κλέβουν ενέργεια την οποία θα διοχετεύατε στη λύση των προβλημάτων.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε ότι " η σοβαρότητα είναι το καταφύγιο των ρηχών ". Θα έχετε δει άλλωστε τους σοβαρούς τύπους του γραφείου σας που κοιτούν μόνο τη δουλειά τους και σας ρίχνουν δολοφονικές ματιές όταν αρχίζετε τα αστεία.

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία και στη δημιουργικότητα, αφού οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν είστε χαλαροί με την παρέα σας και ξεκαρδίζεστε με ανέκδοτα.

Ξεχάστε τη συμβουλή αυτών που σας λένε να ωριμάσετε. Έχουν "κακό" σκοπό!

Και, μην ξεχνάτε:

Η πιο κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσετε είναι όταν δεν έχετε το χρόνο να χαλαρώσετε"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: