27.9.07

Το βιβλίο της ιστορίας και η ιστορία του βιβλίου



Οχι χωρίς προηγούμενο και ουδόλως απροσδόκητη ήταν η τελική απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, που εκ των υστέρων μπορεί να αποδειχτεί έκφραση του περίφημου διακυβεύματος των τελευταίων εκλογών (του διακυβεύματος που τόσο αναζητήθηκε στην προεκλογική παραθυρολογία ενώ οι περισσότεροι από τους συνομιλούντες δεν ήξεραν καν τη σημασία της λέξης). Η Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε έστω ασθμαίνουσα να κατισχύσει των ακροδεξιών διεκδικητών του πιο σκοτεινού μέρους της εκλογικής της πελατείας, έπαιξε το τελευταίο της χαρτί προ της καθοριστικής ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Βουλής, (εκεί που το κάθε κουκί μετράει επικοινωνιακά), ενώ ταυτόχρονα ξόφλησε και το χρέος της στον «νομάρχη» και τους συνοδοιπόρους του, που ακούραστα τράβηξαν το αντιΛΑΟΣ κουπί, στην κρίσιμη και διεκδικούμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης και των πέριξ. Θρίαμβος του Ψωμιάδη και των ρασοφόρων αλλά και σανός εκ του πονηρού στους εκ δεξιών νεοφερμένους της Βουλής, για την περίπτωση που λακίσει κανένα πρόβατο από το μαντρί.

Τώρα τρέχουν να τυπώσουν το παλιό βιβλίο, ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο η νέα διακυβέρνηση δεν θα μπορέσει ποτέ να κατηγορήσει την βδελυρή 20ετία του ΠΑΣΟΚ, και τα παιδάκια επιτέλους θα μάθουν τη σωστή ιστορία, ώστε αν δουν μπροστά τους κανένα τούρκο να κοψοχολιαστούν αμέσως και όχι να κάνουν χαρούλες και παιχνιδάκια. Και όταν πηγαίνουν σε σχολεία ερείπια να μην παραπονιούνται αλλά να νιώθουν κάτι από την αγαλλίαση του κρυφού σχολειού, σκοτάδι, κατάνυξη, έλλειψη θέρμανσης άντε και καμμία στέγη που στάζει (το τελευταίο είναι έξτρα μπόνους στην αναθεωρημένη κόπια του σχετικού διάσημου πίνακα. Τόση μιζέρια δεν μπορούσε να τη φανταστεί ο Γύζης.

Παρεμπιπτόντως, αναζητώντας μια ηλεκτρονική εικόνα του σχετικού πίνακα, ανακάλυψα ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα αφισών όπου «το Κρυφό Σχολειό» σε διάσταση 30Χ40 πουλιόταν μόλις 40 ευρώ(!) κατόπιν παραγγελίας και η έναρξη διάθεσης άρχισε στις 9 Ιουνίου 2007. Πάνω στο μεγάλο σύστριγγλο δηλαδή, ο άνθρωπος βρήκε έτοιμη διαφήμιση στην τηλεόραση και άνοιξε την αγορά του.

Πριν κανένα χρόνο διάβασα το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι Eric Hobsbawm και Terence Ranger (εκδόσεις Θεμέλιο), και θαύμασα τον τρόπο, με τον οποίο οι ιστορικοί σχολιάζουν, αναλύουν και διδάσκουν τον τρόπο χρήσης της παράδοσης από τις εκάστοτε εξουσίες καθώς και τις ιστορικές αναγκαιότητες που επέβαλαν την επινόηση, αλλοίωση ή πλήρη διαστρέβλωσή της. Ισως όσοι πέρασαν κάποιες ώρες διαβάζοντας το βιβλίο της Στ’ Δημοτικού, μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πούν, ωφεληθούν περισσότερο από το σαφώς δυσκολότερο και αληθινά αποκαλυπτικό αυτό πόνημα. Ισως μάλιστα αν το πράξουν με συνέπεια, γλυτώσουν και κάποιες ώρες πλύσης εγκεφάλου μπροστά στην τηλεόραση.

Ενα καταπληκτικό άρθρο, σχετικό με την επινόηση της ελληνικής παράδοσης μέσα από το θρύλο του κρυφού σχολειού, από την Ελευθεροτυπία του 1998, βρήκα αναδημοσιευμένο στο http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980830a.htm.

Χρύσα Πανταζή

Στη φωτογραφία ο πίνακας «Ιστορία» του Ν. Γύζη (1892)

Δεν υπάρχουν σχόλια: