17.4.07

ΧΕΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ 40

ΤΗΛ. 2310-411720

Άλλαξε συνήθειες στο αυτοκίνητο!

Όποτε είναι δυνατόν χρησιμοποιείτε τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας.

Μοιραστείτε το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες που τυχαίνει να πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Συντηρείτε τακτικά το ΙΧ σας. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο εξοικονομεί μέχρι και 5% καύσιμα, και, φυσικά, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη αντικατάσταση του καταλύτη του αυτοκινήτου σας. Θα βοηθήσετε στη μείωση της ρύπανσης και πιθανότατα θα γλιτώσετε ένα μεγάλο πρόστιμο!

Όταν κάνετε συντήρηση στο αυτοκίνητό σας, προτιμήστε τα ανταλλακτικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον (π.χ. τακάκια ή δίσκοι χωρίς αμίαντο).

Ακολουθήστε τη παραδοσιακή συμβουλή και οδηγείτε με «ένα αβγό στο πεντάλ»! Οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, καθώς και τα ανούσια «μαρσαρίσματα» στην κίνηση ανεβάζουν κατά πολύ την κατανάλωση καυσίμου και τη ρύπανση.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε την τακτική οδήγησης «μια ταχύτητα πάνω», να κρατάτε δηλαδή τις στροφές όσο χαμηλότερα γίνεται. Κινούμενοι με χαμηλότερες στροφές στον κινητήρα μειώνετε κατά πολύ την κατανάλωση. Προσέξτε όμως την ασφάλειά σας, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για δρόμους με στροφές ή γενικότερα για καταστάσεις όπου μπορεί να χρειαστούν απότομες αλλαγές της πορείας.

Προσέξτε τη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας, και χρησιμοποιείτε πάντα τη διάσταση που προτείνει ο κατασκευαστής. Η χρήση φαρδύτερων ελαστικών αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και επιταχύνει τη φθορά διάφορων εξαρτημάτων, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας.. Εξάλλου, η αλλαγή διάστασης των ελαστικών είναι παράνομη.

Όταν αλλάζετε ελαστικά, προτιμήστε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή και για μείωση του θορύβου (η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια και προκαλείται κυρίως από τα ελαστικά). Ελέγχετε την πίεση του αέρα στα λάστιχα. Η σωστή πίεση συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης καύσιμων έως και 5%.

Μη φορτώνετε άσκοπα το πορτμπαγκάζ. Ένα ελαφρύ αυτοκίνητο καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον. 45 κιλά πρόσθετου βάρους αυξάνουν την κατανάλωση των καυσίμων κατά 1%. Η κατανάλωση και η ρύπανση μπορούν να μειωθούν επίσης αν αποφεύγετε να φορτώνετε αντικείμενα στη σχάρα ή και αν απομακρύνετε τη σχάρα όταν δε την χρειάζεστε.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΕΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το 2006 έκλεισε μια χρονιά ιδιαίτερα δημιουργική και δραστήρια για το κέντρο μας, ενώ η νέα χρονιά ξεκινά με εξίσου ευοίωνες προοπτικές μέσα από επιτυχημένα προγράμματα νέες δράσεις, νέες συνεργασίες.

Έτσι λοιπόν, συνεχίζουν ανανεωμένα τα γνωστά μας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, όπως η κατασκευή Χειροποίητου Κοσμήματος με νέους κύκλους αρχαρίων αλλά και εξειδίκευσης, το πρόγραμμα Λαϊκής Τέχνης , νέος κύκλος σεμιναρίων Διακόσμησης για αρχαρίους και προχωρημένους, οι Θεατρικές ομάδες ενηλίκων και εφήβων, τα σεμινάρια Συγγραφικής Τέχνης για επίδοξους συγγραφείς. Από το Φεβρουάριο επίσης ξεκινά νέο πρόγραμμα Μαγειρικής σε συνεργασία πάντα με τις σχολές Μαγειρικής Λεβή, ενώ το Μάρτιο αρχίζει νέος κύκλος με θέμα την Κηπουρική που περιλαμβάνει θεωρητικές γνώσεις και πρακτική άσκηση, από επαγγελματία γεωπόνο.

Παράλληλα βέβαια, συνεχίζουν ως προσφερόμενα προγράμματα με δωρεάν συμμετοχή, οι ομάδες γυναικών: α) ομάδα Περιβάλλοντος, με ενδιαφέρουσα θεματολογία και νέες οικολογικές δράσεις, β) ομάδα Διατροφικής αγωγής, με μια πρωτότυπη προσέγγιση του θέματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ στοχεύοντας στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μας, γ) ομάδα Διακοπής Καπνίσματος με στόχο την ενημέρωση και στήριξη των ενδιαφερομένων στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα, δ) το πρόγραμμα Πρώτες Βοήθειες, από εκπαιδευμένη εθελόντρια του Ε.Ε.Σ., και φυσικά το ξεχωριστό παιδικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μικροί Οικολόγοι με δύο τμήματα παιδιών.

Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε, για να ξεκινήσουν άμεσα, τρία νέα προσφερόμενα προγράμματα με ενδιαφέρον περιεχόμενο, όπως : 1) «Επικοινωνία και ανθρώπινες σχέσεις» σε συνεργασία ,με κοινωνιολόγο, 2) ομάδα Δημοσιογραφίας για όσους ενδιαφέρονται να ασκηθούν στην κοινωνική έρευνα ή στην έκδοση εντύπου, 3) «Μαγειρική για νέους» με θέματα υγιεινής διατροφής αλλά και Παρασκευή φαγητών, που θα απευθύνεται σε εφήβους.

Ενημερώνουμε, τέλος, τους φίλους μας ότι μέσα στο Μάρτη-σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί- η ομάδα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει στο κέντρο μας ανοιχτή διάλεξη για το κοινό με επίκαιρο θέμα οικολογικού ενδιαφέροντος, ενώ παραδοσιακά στις 8 Μαρτίου θα τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας με μια ζεστή, φιλική εκδήλωση μεταξύ των μελών και φίλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: