17.4.07


Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


Του Γιάννη Καϊμακτσίδη


Η αλληλουχία των γεγονότων. Τα μεγάλα και τα μικρά. Ο καθημαγμένος βίος που ψάχνει να βρει το φως στο τούνελ. Η μάχη της καθημερινότητας, των αλλαγών, των ανατροπών, η μάχη των ιδεολογιών. Η αισιοδοξία για μια πρώτη νίκη ενάντια στη γενικευμένη επίθεση της αγοράς και της αγοραίας λογικής στα κεκτημένα των δημόσιων αγαθών.



Το άρθρο 16, που μετά την πίεση από τις κινητοποιήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας, η ψήφισή του παραπέμπεται στην επόμενη Βουλή. Και η μεταρρύθμιση συνεχίζεται με την κατάθεση ενός νόμου – πλαισίου, παρωδία που δεν απαντά βέβαια.



Αιτήματα των καιρών. Πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά στο ελληνικό πανεπιστήμιο; Ναι, αλλά σε ποια κατεύθυνση; Πρέπει η γνώση να είναι δημόσιο αγαθό ή να περιορίζεται στα κελεύσματα των οικονομικών ελίτ; Γιατί δεν ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου; Γιατί δεν αυξάνεται η χρηματοδότησή του; Ενδεικτικό το παρακάτω: Η κατά κεφαλήν φοιτητού δαπάνη της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας είναι 24.074 δολάρια στις Η.Π.Α., 11.824 στο Βέλγιο, 8.943 στην Ισπανία, 10.054 στη Βραζιλία, 4.924 στην Ελλάδα. Υποχρηματοδότηση, δηλαδή.



Η γνώση και η έρευνα καθορίζονται από τα επιστημονικά ερωτήματα και την κριτική ανάλυση της κοινωνίας ή από τα στεγανά των επιχειρηματικών επιδιώξεων διάφορων εταιρειών. Έπεται συνέχεια.



● Όμως, ελπιδοφόρο μήνυμα, εκείνοι οι εξεγερμένοι της Οαχάκα – στο νότο του Μεξικού – έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των ιδιαίτερων ανατροπών, που ήδη είχαν δείξει με τους αγώνες τους οι Ζαπατίστας. Ή πως οι κινητοποιήσεις μιας κοινωνικής τάξης πνευματικά εργαζομένων, (των δασκάλων) οδηγεί στην ενεργό συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και από ‘κει σε γενικευμένη εξέγερση με κεντρικούς πολιτικούς στόχους και με θαυμαστά δείγματα αυτοοργάνωσης. Αντίπαλο δέος το παρακράτος και η ομοσπονδιακή αστυνομία. Ακολουθούν συλλήψεις, βασανιστήρια, εξαφανίσεις, δολοφονίες. Μα η ελπίδα πατάει γερά στη γη.



● Κι εκείνος ο Αρμένιος Χραντ Ντινκ, διεκδικητής της αυτονόητης συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων μέσα στο ίδιο κράτος, αρθρογραφούσε και διώκονταν για τις ιδέες του. Μπήκε στη μέγγενη ενός στιβαρού και ανελέητου κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού. Ενωμένοι 100.000 Τούρκοι πολίτες στην κηδεία του απέδειξαν ότι μπορούν να είναι μια απειλή απέναντι στο βαθύ κράτος της γείτονος.



7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ



«Πολεμάμε τη φτώχεια, την άγνοια, τη διαφθορά, την εκμετάλλευση». Αυτό διατράνωσαν κάπου αλλού – στην αποδεκατισμένη ήπειρο της Αφρικής – στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου μαζεύτηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, 80.000 εκπρόσωποι χιλίων οργανώσεων από 100 χώρες του πλανήτη και αντέταξαν στους ισχυρούς που αποφάσιζαν στο Νταβός για το μέλλον τους, την απόφαση να μην τους επιτρέψουν πλέον να τους έχουν θεατές.



● … στους ισχυρούς, που είχαν το δικό τους ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ στο Νταβός, φροντίζοντας να μην διαρραγεί ο παγκόσμιος ιστός της αγοράς και που εκτός των άλλων, στρέφονται τελευταία και αυτοί προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Λέτε από ενδιαφέρον για το περιβάλλον ή γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με νέες τεχνολογίες κι έτσι ν’ ανοίξουν καινούριες κερδοφόρες – για τους ίδιους – αγορές;



● Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που η Greenpeace λέει ότι μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη ως το 2050 μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%.



● … και από κοντά οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, που η προώθησή της είχε ατροφήσει, από τη δεκαετία του ’80, λόγω Τσέρνομπιλ. Όπως ο Ελβετός υπουργός Μπλόχερ που απορρίπτει τις προτάσεις του οικολογικού κινήματος για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «θεωρητικά σενάρια» που τα υποστηρίζουν για «ιδεολογικούς λόγους»…Βέβαια στη χώρα του τα Χριστούγεννα έγιναν Πάσχα με ανθισμένη τη φύση μες το καταχείμωνο.



● Κι ένας δικός μας φυσικός, ο Χρήστος Κορρές, προτείνει ψύξη με θάλασσα στις πόλεις του αύριο, με μια μέθοδο που εφαρμόζεται ήδη στην Ύδρα και που μόνο για την Αθήνα μπορεί να επιφέρει 1,2 Γίγα Βαττ ηλεκτρικής ισχύος και εξάλειψη 12 Γίγα Βαττ θερμικών ρύπων το καλοκαίρι.



150 δις δολάρια το χρόνο ο τζίρος για συστήματα παρακολούθησης:



Τα φοβικά σύνδρομα της κοινωνίας προς εκμετάλλευση:



Τα δελτία των 8, η κατασυκοφάντηση των δημοκρατικών ελευθεριών, το Άσυλο, οι υποκλοπές που θα ξανάρθουν – όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, οι κάμερες που παρακολουθούν ό,τι κινείται. Ο αυξανόμενος αυταρχισμός. Η κοινωνία της επιτήρησης.



● Κι ενώ SOS εκπέμπεται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή Ειδικών για τις κλιματικές αλλαγές – κοινώς το κλίμα τα έχει παίξει – ετούτοι εδώ θέλουν να αναθεωρήσουν τα άρθρα 24 και 117, ενώ παράλληλα φροντίζουν να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την οριοθέτηση του αιγιαλού, που ουσιαστικά οδηγεί στην εκποίηση αιγιαλού και παραλίας. Αντί να φροντίσουν για την κατάρτιση Κτηματολογίου και Δασολογίου, την οριοθέτηση της χωροταξικής επέκτασης των πόλεων, έξω από τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, παίρνοντας υπόψη τις αεροφωτογραφίες από το 1940 και όχι από το 1975 και εδώ.



● Και μια και μιλάμε για περιβάλλον…Κάτι πήρε το αυτί μας για οικοδομικές άδειες στην παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι. Λέτε εν όψει της επέκτασης της υποθαλάσσιας προς την Ανθέων και επειδή η Ανθέων δεν θα μπορεί να αντέξει το κυκλοφοριακό φορτίο, να δούμε την περιοχή που κάποτε έκανε το μπάνιο του ο μέσος Θεσσαλονικιός, μπαζωμένη; Θα είχε πάντως, τουλάχιστον, ιστορικό ενδιαφέρον αν μαθαίναμε πότε και πώς βρέθηκαν ιδιοκτήτες στην εν λόγω περιοχή.



● Αλλά έχουμε και μια μαύρη τρύπα. Που; Στο κέντρο της Καλαμαριάς. Για το πάρκινγκ σας μιλώ. Παράταση 2 ετών ψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για την αποπεράτωση του έργου από τον εργολάβο με το ακλόνητο επιχείρημα – κάποιας συμβούλου – της χρονοβόρας διαδικασίας απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, ο Δήμος – αν λέμε αν τω μη γένοιτο – κατέφευγε σ’ αυτό. Μόνο που δε μας είπε ποιος είναι υπεύθυνος για την ανάθεση του έργου και την αναστάτωση της γύρω περιοχής.



● Στην αγορά οι στρατηγικές μεταβλητές είναι η τιμή και το κέρδος. Το κοινό εμπόρευμα απευθύνεται σε όσους μπορούν να το αγοράσουν. Το δημόσιο αγαθό απευθύνεται σε όσους το έχουν ανάγκη και προσπαθεί να φτάσει σ’ αυτούς ανεξάρτητα από την αγοραστική τους αξία.



● Βέβαια, θα μου πείτε, ότι δημόσιο αγαθό είναι η υγεία. Γι’ αυτό λοιπόν εκτός λειτουργίας παραμένουν οι μισές μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων καθώς στερούνται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και για κάποιες δεν υπάρχει χώρος για να στεγαστούν. Στραφείτε στις ιδιωτικές κλινικέ, λοιπόν.



● Κι άλλο δημόσιο αγαθό είναι ο πολιτισμός. Λέμε τώρα. Αλλά αν είστε καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλαμαριάς, παίρνετε τη Συμφωνική του Δήμου και παίζετε δικά σας έργα. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Η περίπτωση να ανιχνεύετε – ως εκ της θέσεώς σας – τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης των κατοίκων της Καλαμαριάς – κυρίως των νέων – ελέγχεται μάλλον ως εξωπραγματική. Κι εκείνα τα 800 παιδιά που φοιτούν στο Ωδείο του Δήμου δεν χρειάζεται να παίζουν σε συναυλίες ικανό ρεπερτόριο ή να δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα – απλά, αρκεί να πληρώνουν δίδακτρα!



● 20 χρόνια από το θάνατο του Κάρολου Κουν. Μέγεθος ασυνήθιστο, όχι μόνο για τον Ελληνικό χώρο αλλά και τον παγκόσμιο.



● Υπέροχος – κατά γενική ομολογία – ο κ. Αντωνόπουλος που εμφανίζεται στο Μελίνα Μερκούρη, στο έργο του Howard Zinn «Ο Μαρξ στο Σόχο» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου και μετάφραση Άρη Λασκαράτου. Οι παραστάσεις παρατάθηκαν κατά 4 εβδομάδες και βλέπουμε…



● …αλλά κι εκείνος ο αντιφατικός Νιόνιος που με τους εξαίρετους, Σπύρο Λάντσια στα πλήκτρα και στα κρουστά και Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο, παρουσίασαν μια αναδρομή στους σταθμούς της τραγουδοποιίας του. Θαυμάσιες και ιδιαίτερες οι ενορχηστρώσεις του Λάντσια.



● Υπό καθεστώς αβεβαιότητας 35.000 εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας. Αυτό, γιατί σύμφωνα με το νέο δημοτικό και κοινοτικό κώδικα υποχρεώνονται εντός του 2007 να λειτουργήσουν είτε ως κοινωφελείς, είτε ως ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ και όσες δεν προσαρμοστούν τίθενται υπό εκκαθάριση. Για το προσωπικό όσων βάλουν λουκέτο προβλέπεται μεταφορά σε υπηρεσία των δήμων (αν το επιθυμεί ο Δήμος) για όσους υπηρετούσαν σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στις 13-12-2005.



● Στις Η.Π.Α.: το DNA τον αθώωσε 21 χρόνια μετά. Είχε κάτσει φυλακή για ένα βιασμό που δεν έκανε. Από το 1989, 192 θύματα δικαστικής πλάνης έχουν αποφυλακιστεί, (ή πως τα γεγονότα αυτά, αποτελούν επιχειρήματα κατά της θανατικής ποινής).



● «Το δίκτυο μεμονωμένων ατόμων» ή πως μια ομάδα Εβραίων της Βρετανίας, ηχηρά ονόματα όπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο Χόμπσπομ, ο Μάικ Λη, ο Στήβεν Φράϊ κ.α. δηλώνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε απόπειρα της ισραηλινής κυβέρνησης να επιβάλει τις δικές της λύσεις στους Παλαιστινίους και παράλληλα τα βάζει με το εβραϊκό κατεστημένο της Βρετανίας.



● Κι αυτοί οι χαροκαμένοι Παλαιστίνιοι, με τις εμφύλιες διαμάχες. Ας ελπίσουμε πως τα βρήκαν οριστικά οι ηγέτες τους, της Χαμάς και της Φατάχ.



● «Αρχές του Παρισιού». Σημαντικής αξίας κείμενο υπέγραψαν 58 κράτη – ανάμεσά τους και πολλά Αφρικανικά – για τερματισμό στρατολόγησης και επανένταξης παιδιών – στρατιωτών που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Τα παιδιά αυτά πρέπει πρώτα να θεωρούνται θύματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου.



● Τη δεύτερη θέση κατέχει η Ελλάδα στις επιθέσεις κατά μεταναστών και την πρώτη στη διαφθορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στην κλοπή πορτοφολιών στο δρόμο, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.



● Άτακτη φυγή της «Κισσός» που απαιτούσε 13,5 εκατομμύρια ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη» και «ηθική βλάβη», από στελέχη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. Μια ακόμη νίκη για το οικολογικό κίνημα που πάγωσε την οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη στην περιοχή «Ισενλή», καθώς το δικαστήριο, ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης (μεγάλε μου χαρταετέ, λυπήσου με, μη πέφτεις). Είχε προηγηθεί η ψήφιση σκανδαλώδους τροπολογίας που νομιμοποιούσε τη δόμηση στην περιοχή (άρθρο 28, νόμου 2742/1999) κρίνοντας ότι αντίκειται στο άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.



● Χαβούζα ο Θερμαϊκός. Αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικού φυτοπλαγκτόν. Φωσφορικά άλατα και άζωτο σε υψηλά επίπεδα. Κακή ως μέτρια η ποιότητα των νερών. Κάποιοι μας προέτρεπαν πριν από χρόνια ότι σε λίγο θα κάνουμε μπάνιο – να πω ότι κι ο δήμαρχός μας μέσα σ’ αυτούς! Αμ’ οι άλλοι. Τραβάνε και μια επέκταση του αεροδρομίου μέσα στο Θερμαϊκό. Για το καλό του. Που κακό του είναι ο ευτροφισμός. Αλλά μέσα σ’ όλα αυτά υπολειτουργεί και ο βιολογικός καθαρισμός.



● Στα παιδιά εστιάζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται από 16 – 25 Μαρτίου, τίτλος του «Κλονισμένη αθωότητα». Το AIDS, η φτώχεια, η κοινωνική αναλγησία, ο πόλεμος, η άγνοια, οι προκαταλήψεις, οι φανατικές θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτυπώνονται από τους σκηνοθέτες των ταινιών του Φεστιβάλ.



● Διαβάζω σε τοίχο: «Τρομοκρατία είναι η δια βίου εκπαίδευση» (ή αλλιώς, ποιος αποφασίζει για το πώς θα είναι οι ζωές μας!) και μου ‘ρχεται στο μυαλό εκείνο το «Να ξαναγίνουν οι ιδέες επικίνδυνες».







Δεν υπάρχουν σχόλια: