7.7.07

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: Μικρές Αγγελίες.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ: Μικρές Αγγελίες.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Οι συναντήσεις μας θα αφορούν οδηγίες χρήσης, παντώς τύπου συμβατών και ασύμβατων καταστάσεων της ελληνικής και μη πραγματικότητας –Μιας και η ζωή μας είναι γεμάτη με οδηγίες χρήσης και πρακτικής, για όλα τα πράγματα, εκτός από εκείνα που έχουν πραγματική σημασία.

Αυτή η στήλη είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που πρόσφατα τόλμησαν το εγχείρημα της οικονομικής ανεξαρτησίας, αλλά και σε εκείνους που βρέθηκαν προ εκπλήξεως...

Aς μιλήσουμε λοιπόν, για την έυρεση εργασίας μέσα από τις μικρές αγγελίες. Πόσοι από εσάς δε τελειώσατε το σχολείο ή τις εκάστοτε σπουδές, μιαν ωραία πρωία, ενταγμένοι, μη οικειοθελώς, στην κοινωνική κατάσταση που λέγεται ανεργία; Όποιος βρέθηκε ποτέ να πίνει καφέ κάπου κεντρικά, πρωί και με μια εφημερίδα στο χέρι, ξέρει ακριβώς τι ενοώ. Τις φιγούρες αυτές θα τις συναντήσετε συνήθως γύρω στις οκτώ και μισή το πρωί, να πλησιάζουν διστακτικά το περίπτερο και να ζητάνε γνωστότατη τοπική εφημερίδα, με αγγελίες, της οποίας το όνομα...μου διαφεύγει. Τη λέξη «φιγούρα» δε τη διάλεξα τυχαία. Πρόκειται για φίγούρες ανθρώπων, που ζουν σε ένα παράξενο κενό στο χρόνο και τη ζωή. Βρίσκονται σε έναν τόπο όπου κάθε ελεύθερη ώρα προσθέτει στην σκλαβιά της μη-δυνατότητας. Και δεν μιλάω μόνο για την οικονομική διάσταση των πραγμάτων, παρόλο που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ψυχικής ηρεμίας. Ο άνεργος, βρίσκεται μόνιμα στην αρχή ενός δρόμου. Περπατάει χωρίς να πηγαίνει πουθενά.

Αυτές τις φιγούρες λοιπόν, θα συμβεί να τις συναντήσετε συνήθως σε κεντρικά μέρη, όπως η Αριστοτέλους, βολική για όλες σχεδόν τις μετακινήσεις, εντός πόλης με λεωφορείο, μιας και ο υποψήφιος σπάνια έχει τη δυνατότητα ιδιοκτησίας μεταφορικού μέσου. Έχουν μια παράξενη αγωνία στο πρόσωπο, που κυμαίνεται μεταξύ αιδιοδοξίας και απόλυτης δυστυχίας. Αυτή η σχέση είναι ανάλογη πάντα, με τη διάρκεια της άκαρπης αναζήτησης. Γιατί, μη γελιόσαστε...κανένας δε βρήκε ποτέ καλή δουλειά από εφημερίδα. Ίσως να υπάρχει κάποιος κρυφός κώδικας μεταξύ των... αγγελιοφόρων, να προσφέρουν πάντα πολύ-πολύ λιγότερα από αυτά που διαφημίζουν. Το ταξίδι που έχει αρχίσει στην Αριστοτέλους, συνήθως ακολουθεί προδιαγεγραμμένη πορεία προς τα Δυτικά, σε ύποπτα γραφεία που προσφέρουν ακαθόριστες υπηρεσίες, με ύποπτα ακαθόριστες συνθήκες εργασίας και υποσχέσεις για ασυνήθιστα μεγάλες απολαβές. Ο τυχερός, θα κάνει και μια βόλτα προς την Καλαμαριά ή θα δει και λίγο θάλασσα, ανάμεσα σε χιλιάδες καφετέριες που ζητούν κοπέλες, εμφανίσημες που να μπορούν να δουλεύουν απεριόριστες ώρες και που δεν έχουν ανάγκη κι από αυτό το ποταπό πράγμα που λέγεται χρήματα, βρε αδερφέ! Όλα αυτά, πριν καταλήξει το ταξίδι του στο σπίτι ιδρωμένος, διψασμένος και καθ’ όλα ηττημένος. Φυσικά δε, έχοντας ξοδέψει περίπου πέντε πολύτιμα ευρώ στη διάρκεια αυτής της εξόρμησης. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν έναν πολύ απλό κανόνα: Στην εφημερίδα βάζουν αγγελία μόνο αυτοί που δεν πληρώνουν και οι αγγελίες τους αποτελούν μόνιμη στήλη και πηγή εισοδήματος για τις εκάστοτε εφημερίδες. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν το απαντητικό τηλεφώνημα που μας πληροφορεί ότι, δυστυχώς, η θέση καλύφθηκε περίπου εφτά λεπτά μετά την δημοσίευση τις αγγελίας. Εχω λοιπόν, να σας προτείνω τα εξής:

Οδηγίες χρήσης για εύρεση εργασίας:

1) Να αντιμετωπίζετε κάθε τηλεφώνημα με άκρα δυσπιστία και περηφάνια. Άνεργος δε θα πει θύμα.

2) Ποτέ μην ανταποκρίνεστε σε γραφεία ή άτομα που δεν σας δίνουν πληροφορίες για τη θέση από το τηλέφωνο. Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως ο κόπος σας θα πάει χαμμένος.

3) Ούτως ή άλλως, επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι μόνο οι γνωριμίες μπορούν να σας οδηγήσουν εκεί ή κάπου εκεί που θέλετε. Εάν λοιπόν ανήκετε στους επαναστάτες συνείδησης και η οικογένεια δεν μπορεί να σας βοηθήσει, φροντίστε να περικυκλώνεστε από ανθρώπους του συναφιού στο οποίο θα θέλατε να ανήκετε. Η ηλικία και η τωρινές σας ικανότητες δεν είναι ανάγκη να σας περιορίζουν. Μπορεί να αποκομήσετε πολύτιμη σοφία από μεγαλύτερους ανθρώπους και αρκετή αυθεντικότητα από τους νεότερους. Η ζωή η ίδια θα σας οδηγήσει σε ανθρώπους και ευκαιρίες.

4) Κάντε μια έρευνα αγοράς, μιλόντας με ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα σας. Εαν δε γνωριζετε το μέγεθος της πίτας, πώς θα γνωρίζετε τί σας αναλογεί;

5) Τελικά, ένα καλό βιογραφικό, ένας Χρυσός Οδηγός και τα κατάλληλα στέκια, μπορεί να σας φανούν απείρως πιο χρήσιμα από την εφημερίδα της Πέμπτης.

6) Κρατάτε το μυαλό και τα αυτιά σας ανοιχτά! Ποτέ δεν ξέρετε πού και ποιός μπορεί να ψάχνει άτομα σαν κι εσάς.

7) Τέλος, ποτέ μην υποτιμάτε τον εαυτό σας, τις ικανότητές σας και κυρίως τα όνειρά σας. Το ταξίδι μπορεί να είναι μακρύ και δύσκολο αλλά κρύβει πολύτιμες εμπειρίες.

Καλή επιτυχία!

Στέλλα Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: